Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Ziyareti Aşura’ Programları Devam Ediyor

Malatya’da İmam Cafer Sadık Mezhebine (Caferi) tabi olan cemaat, Muharrem ayı nedeniyle yas ve matem programı düzenliyorlar. 1 Muharrem tarihinde başlayan programlar ‘ziyareti aşura’ denilen dua programı ile başlıyor. Vaaz ve nasihatlerle başlayan programlar, sine dövme ve sonrasında ağıt ve dualarla sona eriyor.

Malatya'da İmam Cafer Sadık

Malatya İmam Cafer Sadık mescidinin hocalardan Sadık Gökgöz, Muharrem ayının girmesiyle ile birlikte özel programlar yaptıklarını söyledi. Gökgöz; “Camimizde İmam Cafer Sadık mezhebine göre ibadetlerimizi yapıyoruz. Bu desturu da Peygamber efendimizden aldık. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda ayeti kerime var. Şura Süresi 23. Ayette Cenabı Allah buyuruyor ki ‘Rasûlüm! De ki: “Tebliğime karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ehlibeytimi sevmenizden başka bir şey istemiyorum.” Yani sahabelerin peygamberimize sorduklarında ‘Ya Resulallah 23 yıldır sen bize hizmet ediyorsun. Bunun karşılığında bizden ne istiyorsun, biz sana verelim? dediğinde Peygamberimiz de diyor ki, ‘Ben bunun karşılığında ehlibeytim meveddet istiyorum ve size iki tane emanet bırakıyorum birisi Kur’an-ı Kerim, diğer ehlibeyt. Eğer her ikisine birden sarılırsanız kurtuluşa erersiniz. Yoksa birini alıp birini bırakırsanız felaketiniz olur. O yüzden biz de İmam Cafer Sadık mezhebinin de bu yolda gittiğine inandığımız için bu mezhebi devam ettiriyoruz, yaşatıyoruz. Elimizden geldiği kadar bu günleri, imamlarımızın doğum günü, şahadet günlerini, Peygamberimizin doğum gününü şehadetini burada icra ediyoruz ”diye bilgeler verdi. Burada gördüğünüz gibi genelde Muharrem ayında hep yas olur. Bu günlerde genelde camideki örtüler siyah olur. Eğer doğum günleri olursa yeşil olur. Muharrem ayının girmesiyle birlikte burada 40 gün boyunca burada yaslarımız vardır. Programlarımıza, Ziyareti aşura dediğimiz yani Kerbela şehitlerine Selam göndererek başlarız. Programlarımızın devamında sohbetler olur.

CAMİMİZ HER MÜSLÜMANA AÇIKTIR

Alevisi de gelir, sünnisi de gelir. Her kesimden insan gelir. Herkese de kapımız açıktır. Hatta biz istiyoruz gelsinler, konuşalım, tartışalım ve birlik beraberlik içinde bu yası tutalım. Çünkü bu yas hepimizin yası. Allah’ımız bir, Kuranı Kerimimiz bir. Buna rağmen Ümmetin bir kısmı Bayram ediyor. Muharrem ayı diyor. Ne bileyim Nuh Aleyhi selam tufandan kurtulmuş, işte Hz.Süleyman bu ayda ne hastalıktan kurtulmuş gibi konularla meşgul ediliyor. Kardeşim senin peygamberinin evinde ölü var. Ölüm var. Peygamberin evladı ölmüş. Peygamber diyro ki ‘Benim evladım Hüseyin’dir, Hüseyin bendendir, Ben Hüseyindenim diyor. Senin evinde oğlun askerden gelmiş olabilir. Amcamın kızı evleniyor olabilir. Birisi doğum yapmış olabilir. Ama önemli olan evde cenaze varsa cenaze defnedilir. Bu vesileyle Elimizden geldiği kadar bu olayı anlatmaya yaşatmaya çalışıyoruz. Malatya’da toplam yaklaşık 600 kişilik bir cemaatimiz var Herkesin evi uzak olduğu için herkes bu törene katılamıyor. Diğer yandan bizim camimiz Cuma namazlarına vakit namazlarına gelen arkadaşlarımız var programlarımıza geliyor cenazeleri olursa mahallede gidip katılıyoruz Kur’an-ı Kerim okuyoruz taziyelerini veriyoruz ayrım gayrım göz etmiyoruz. Camimiz bütün Müslüman kardeşlerimize açık. İsteyen istediği zaman gelir namazlarını kılar. Zaten Cuma namazlarına vakit namazlarına gelen kardeşlerimiz var. İsteyen gelir programlarımıza katılır. Bu konuda cami tüm Müslüman kardeşlerimizindir.

10 MUHARREM TATİL OLMALI

Programda 30 bin yezit ordusuna karşı 72 iki şehit ve aileleri ile birlikte 150 kişinin mücadele verdiğini anlatan Sadık Gökgöz, taleplerini ise şu şekilde dile getirdi. “Biz istiyoruz ki Muharrem ayı 10 Muharrem tatil ilan edilsin ümmeti Muhammed hep birlikte bu yası tutsun. 10 Muharrem tarihinden önce aşure pişirip tarafında dağıtanlar var. Bunlar yapılmasın. En azından 10 Muharrem’den sonra yapılsın. Bu konuda Alevi dedeleri ile de görüşüyorum. Onlar da aşurenin 10 Muharrem tarihinden sonra yapılmasını istiyor. Onlar da 10 Muharrem’in tatil olmasını istiyorlar. Çünkü bu acı hepimizin acısı sunisi ile şiası ile, alevisiyle insan olan her kesle ortak bir acımız var. Peygamber Efendimizi seven herkes İmam Hüseyin’i biliyor tanıyor ve ona gözyaşı döküyor. Onu hatırlamak peygamberi sevindirir. Yezit gibi birisinin geleneğini, çünkü o dönemde Yezit insanlara zorla oruç tutturmuş. 10 Muharrem’i Bayram ilan etmiş. İmam Hüseyin ve Kerbela olayı örtbas edilsin diye. Bir taraftan peygamberin torunu öldürülmüş, Siz o günü bayram ilan ediyorsunuz. Uydurma hadislerle günü bayram ilan etmişsiniz. Biz de diyoruz ki bu yanlıştan dönülsün. Ümmeti Muhammed yasta, acıda birleşsin. Hz. Peygamberin benim ciğerparem dediği Cennet gençlerinin Efendisi dediği İmam Hasan ve Hüseyin’in yasında birleşsin. Biz bunu istiyoruz. İnşallah bu konuda duyarlı Vatandaşlarımızın çok olacağına da inanıyoruz.

Yatsı namazı sonrasında ise İmam Hüseyin Matemi tarafından yapılan vaazın ardından, Ziyareti Aşura denilen Aşura duası yapıldı. Sine dövme merasiminden sonra program dualarla sona erdi.