Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zincir Marketlere “7 Başlı Ejderha” Benzetmesi

Zincir marketler koronavirüs salgınını fırsat bilip fiyatlara fahiş zam yaptı. Büyük market zincirlerinin nihai tüketim piyasasını ellerinde tuttuğunu söyleyen Milletvekili Ağbaba,” Üç harfli bu zincir marketleri, eskiden sadece mahallede vardı, şimdi her sokakta 3-5 tane var. Yedi başlı ejderha gibi küçük esnafı yok ediyor.” dedi

Zincir marketler koronavirüs salgınını

Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecini fırsat bilen zincir marketler, yeni yılın başlaması ile birlikte fiyatlara fahiş zam yaptı. Ocak ayında hal ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 200’leri gördü. Yağ ve Baklagillere sessiz sedasız yapılan fiyat artışı yüzde 50’u buldu.
“Bu iktidar döneminde bu ülkede büyüyen adeta ülkeyi ahtapot gibi saran bir zincir market gerçeği var. Bu zincir marketlerin çoğu 3 harfli.” sözlerini kullanan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, zincir marketler tarafından esnafın yok edildiğini ve fiyatların tekelleşmesine neden olduğunu söyledi.
Son zamanlarda bu marketlerin sayılarının arttığına dikkat çeken Ağbaba,” Üç harfli bu zincir marketleri, eskiden sadece mahallede vardı, şimdi her sokakta 3-5 tane var. Hepsi sayılarının çokluğu ile övünüyor. Bir istihdam veya üretim noktasında faydaları yok. Malatya için de büyük bir tehlike. Bu marketleri her sokakta görüyorsunuz. Bu marketlerde satılan ürünler Malatya’dan alınmıyor. Bu marketlerin vergileri Malatya’da kalmıyor.” dedi.
Zincir marketler için “7 başlı ejderha” benzetmesi yapan Milletvekili Ağbaba, “Hepsi 3 harfli olan, AKP döneminde türeyen, AKP döneminde gelişen ve ismine zincir market değil 7 başlı ejderha diyeceğimiz şey. Bakkalı yiyen, şarküteriyi yiyen, kasabı yiyen, zücaciye, manavı, kırtasiyeciyi, herkesi yiyen 7 başlı bir ejderhayla karşı karşıyayız. Buna zincir market değil “zincir market terörü” demek lazım. Turşu zamanı turşuluk malzeme satıyor, okul zamanı kırtasiye malzemesi satıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle saçma bir sistem olamaz. Zincir market terörüne son verecek bir düzenleme mutlaka hayata geçirilmeli, esnafın sorunlarına çareler üretilmelidir” ifadelerine yer verdi.
Marketlerin açılması ile ilgili Belediyeler tarafından verilen ruhsatlarda kriterlerin daha da arttırılması gerektiğini aktaran Ağbaba,” Bu marketlerin açılması için kriterler belirlenmeli. Satışı yapılan ürünlerin bölgelerden satın alınması için yüzdelik şartının konulması gerekiyor. Şehir merkezinde değil de şehir merkezinden belli bir uzaklıkta açma şartı da getirilebilir. Kısacası o şehirdeki esnafların olumsuz etkilenmemesi için çözümler üretilmelidir. Bu çözümler üretilmediği sürece fiyatların tekelleşmesi önlenemez.”
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER