Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TMO Alımları Ne Zaman Başlayacak?

Türkiye’nin ihracatında dünya lideri olduğu kuru kayısıda Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde ilk kez alımı Eylül 2020’de yaptı. Alım sonrası Kayısı fiyatlarında istikrar sürerken, 2021 yılı kayısı hasadının bitmesine sayılı günler kala TMO’nun bu sezon ki alım duyurusu halen yapılmadı.

Türkiye'nin ihracatında dünya lideri

“Antep baklavası” ve “Aydın inciri”nden sonra Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olan Malatya kayısısı, kentte yaşayan insanların en önemli geçim kaynağı konumunda bulunuyor. Kayısının yıllar sonra ilk kez hak ettiği değeri yakalaması hem üreticiyi hem de ihracatçıyı memnun ederken, fiyatlardaki istikrarın bozulması korkusu ve taban fiyatın belirlenmesi ihtiyacı her geçen gün artıyor.
Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunun bulunduğu kentte, 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor. Malatya’da haziran ayında başlayan Temmuz sonunda ise tamamlanan hasat sürecinin ardından kurutulan kayısılar, dünyanın dört bir köşesinde damakları tatlandırıyor.
2020 yılı kayısı hasadının bitmesinin ardından TMO’nun kayısı alımının gecikmesi uzmanlar tarafından Malatya Ticaret Borsası tarafından inşa edilen Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun ruhsatının geç almasına bağlanırken, 2021 yılı alım fiyatlarının belirlenmesinde rekolte rakamlarının açıklanmasının beklendiği iddia edilmişti.
2021 için Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, rekolte yaş kayısı olarak tahmini 391 bin 88 ton olarak belirlendi. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton, elde edilecek kuru kayısı miktarının ise 86 bin 39 ton olarak tahmin edildiği Vali Aydın Baruş tarafından Temmuz ayının başında duyurulmuştu.
Hasat döneminin bitişi ve Kayısı İhracatında sezon başlangıcı olarak kabul edilen 1 Ağustos tarihin önemi sektör temsilcileri ve ihracatçılar tarafından dillendirilirken, Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alımında taban fiyat belirlememesi sektörü endişelendiriyor.
>> Ebubekir Atilla