Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Saman Fiyatı 1,4 TL Oldu

Baharın susuz ve kurak geçmesi yurdun birçok kesiminde arpa ve buğday hasadının erken yapılmasına neden oldu. Tarladan alınan saman az çıkınca yaz sezonunun başında Saman fiyatı 1 lira 40 kuruşa kadar çıktı.

Baharın susuz ve kurak

Bazı çiftçiler, kuraklık nedeniyle ekili tarlalarını saman yapmak için erken biçmeye başladı. Depremin ekonomik şokunu atlatamadan, Koronavirüs ile karşılaşan besiciler, saman fiyatlarının yükselmesi nedeniyle dertli. Samanın kilosunun 1 lira 40 Kuruşa yükseldiğini belirten besiciler, alım güçlerinin olmadığını belirterek yetkililerden yardım istedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2020 Türkiye kuraklık haritasını ocak ayında paylaştı. 12 aylık analiz, iç kesimlerde kuraklığın çarpıcı boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Sivas, Kayseri ve Malatya’da bazı çiftçiler, kuraklık nedeniyle ürün alamayacakları arpa ve buğday ekili tarlalarını hayvanlarına saman yapmak için erken biçmeye başladı. Hasat döneminde ürünün az çıkacağını ve yükselişin şimdiden başladığını söyleyen Besici Ramazan Kaya,” Tarlasını erken bozan çiftçiler nedeniyle telaşa kapılan tüccarlar ise hasat döneminde ürünün az çıkacağını düşünerek fiyatları yükseltti.” dedi.
Saman fiyatları ile paralel olarak yem fiyatlarında da sert yükselişin beklendiğini belirten Kaya,” Hayvancılıkta ana yem grubunda olan Saman fiyatlarındaki yükseliş bizleri tedirgin ediyor. Saman fiyatlarında mevsimsel etkiler ile fiyatların Mayıs ayının son haftasında düşmesi beklenirken, kuraklık ve yağışların azlığı planları bozdu. Şimdiden 1 lira 40 kuruş olan saman fiyatı, zaten yüksek seviyelerde seyreden katkı yemlerinin daha da yükselmesine neden olabilir.” diye konuştu.
TMO’nun fiyatlardaki yükseliş ve piyasadaki dengesizliğe çare olabileceğini söyleyen Kaya,” Yem üretiminde kullanılan ham maddeler genel ithal ediliyor. Bu ithal edilen maddelerin TMO kanalıyla satın alınması ve ithalatçı firmaların aradan çıkarılarak fiyatlarda bir nebze olsa düşüşün sağlanması elzemdir. İnşallah kısa süre içerisinde bu soruna neşter vurulur.” değerlendirmesinde bulundu.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER