Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mutluluğun Formülü 170 Bin TL

Kademeli normalleşme dönemi ile birlikte birçok sektörde zamlı tarifeler uygulanmaya başladı. Dünya evine girmek isteyenler keseyi baya baya açmak zorunda kalıyor. Öyle ki orta halli bir düğün yapmak isteyen çiftler yaklaşık 170 bin TL’lik bir masrafın altına giriyor.

Kademeli normalleşme dönemi ile

Düğün salonundan gelinlikçiye, çeyiz dizmeden altın masraflarına kadar her kalemde bir önceki eneye göre yüzde 40’a yakın bir artış yaşandı. Yeni bir yuva kurmak isteyen çiftler zamlı tarifeler ile karşı karşıya geldi.
İşletmeler yeniden müşterilerini ağırladıkları için ve yeni sezona başladıkları için memnun. Evlenmek isteyen çiftler ise masrafların artmasından şikayetçi. Yeni evlenen çiftler yuva kurmak istediğinde beyaz eşya ve mobilya için 70 bin lirayı gözden çıkarıyor. Malatya’da gelenekleşen düğün öncesi alışverişlerin maliyeti ise 20 bin liraya kadar ulaşıyor. Gelinlik, Kuaför, Fotoğraf ve zücaciye alışverişlerinde 20 bin TL harcanırken, Fotoğraf çekimine bir de dış çekim eklenince fiyat biraz tuzlu oluyor. Ortalama her düğünde 120 ila 150 gram altın alınırken, altın fiyatlarında sert yükseliş nedeniyle altın masrafı 63 bin TL ile 80 bin TL arası değişiyor. Yani vatandaş orta halli bir düğün yapmak istediğinde cebinden 170 bin TL çıkıp gidiyor.
FİYATLARI PANDEMİ TETİKLEDİ
Pandemi döneminin ekonomik etkileri her sektörde kendini hissettiriyor. Kısıtlama ve tam kapanma derken neredeyse bir yıl boyunca iş yapamayan Düğün Sektörü, kademeli normalleşmede fiyat skalasını aşağı tutmaya çalışsa da artan maliyetler karşısında zamdan kaçamadı. Üretimde aksama olunca gelinlik ve düğün kıyafetlerine gelen zamlar, bu kıyafetleri kiralayan Gelinlikçilerin de zam yapmasına neden oldu. Salgın öncesi Gelinlik Mağazalarında orta halli düğün paketi 5 bin TL civarında seyrederken, kademeli normalleşme sürecinde 8 ila 10 bin TL seviyesine yükseldi.
Düğün salonu ve Organizasyon Şirketlerinde ise durum aynı. Pandemi öncesinde menü şeklinde verilen hizmetler yine zamlı şekilde verilmeye devam ediyor. Gıda ürünlerde yaşanan zamlar Düğün Yemeği maliyetlerini de yükseltti. Pandemi öncesinde orta halli düğün salonlarında düğün misafirleri için hazırlanan menü fiyatları 15 TL civarındayken, kademeli normalleşmede bu ücret menü başına 25 ila 30 TL arasında seyretmeye başladı.
Beyaz Eşya ve Mobilya sektöründe fiyatlar neredeyse yüzde 40’lık bir artış gördü. Yen evlenen çiftler orta segmentte bir ev eşyası alırken 50 bin TL civarında bir masrafa girerken, bu süreçte fiyatlar 70 ila 90 bin TL civarında seyretmeye başladı.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER