Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mecliste Siyanür Tartışması

Hekimhan ilçesine bağlı Basak, Güvenç, Boğazgören, Aşağı Saz ve Deveci mahallelerinde siyanürlü maden araması başlatmak için Ruhsat alınması konusu Büyükşehir Meclisine taşındı.

Hekimhan ilçesine bağlı Basak,

Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP’li Gülnur Tabel, meclisin 2021 yılındaki ilk toplantısında söz hakkı aldı. Hekimhan İlçesinde Altın, Gümüş ve Demir madeni arama ruhsatı alan şirketlerin Siyanürlü Altın arama yapacağını ve bu durumun doğal yaşamı etkileyeceği gibi İnsan sağlığını da tehlikeye atacağını söyleyen Tabel, Ordu’nun Fatsa ilçesindeki altın madeninde de siyanürlü maden aramanın yapıldığını hatırlatarak, o bölgede sadece 5 yılda sudaki alüminyum oranının 8 kat arttığını, sebze ve meyvelerin dalında çürüdüğünü söyledi.
Erzincan İliç ve Kemaliye’de yine siyanürlü altın arama faaliyetlerinden sonra yoğun balık ölümlerine ve hava kirliliği ile birlikte başta meyve ağaçlarından kuruma ve mantar hastalıklarının görüldüğünü aktaran Gülnur Tabel, sözlerine şu şekilde devam etti,” Son zamanlarda yurdun birçok yerinde olduğu gibi, şehrimizde birçok ilçeyi kapsayan özellikle de Hekimhan ilçesine bağlı Basak, Güvenç, Boğazgören, Aşağı Saz ve Deveci mahallelerinde siyanürlü maden araması başlatmak için Ruhsat almaya çalışılmaktadır.
Herkesin çok iyi bildiği gibi siyanürle değerli maden işletilmesi hangi bölge için olursa olsun, bir doğa katliamıdır. Genel olarak bu tür Maden İşletmeleri su havzalarına ve dolayısıyla Tarım ve orman alanlarına yapılmaktadır. İlgili yerleşim yerlerinde tarımın bitmesine ve su havzasındaki insanlar başta olmak üzere tüm canlıların Eko dengesinin bozulmasına yol açmaktadır. Ruhsat alıp arama başladığında su döngüsü değişecek, yeraltı ve yerüstü kaynakları kilitlenebilecektir, ormanlar ciddi zarar görecek, Biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenecektir. Hava kalitesi düşecek, buna bağlı çevre ve halk sağlığı sorunları oluşabilecek, ovaların üretimi düşecek, meralar bitecek, hayvancılık olumsuz yönde etkilenecektir. Bölgemizin küresel iklim değişimine karşı direnme gücü, başta ceviz ve kayısı gibi ürünlerimizin marka değeri düşecektir.
Örneğin Erzincan İliç ve Kemaliye’de Altın işletmeciliği Siyanür havuzlarından sonra yoğun balık ölümlerine ve hava kirliliği ile birlikte başta meyve ağaçlarından kuruma ve mantar hastalıkları, bitkilerde hasat öncesi kurumalarla birlikte büyük bir katliamı bize yaşatmaktadır.
Ayrıca Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın İşletmesi başladıktan sonra sadece 5 yılda sudaki alüminyum oranı 8 kat artarken, sebze ve meyvelerin dalında çürüdüğü belirtilmiştir
Kaldı ki bütün bunlar ne için yapılacaktır; Uluslararası kartellerin, zenginlerin kendi kârlarını artırmak adına yapılacaktır. Tabii ki tüm bu benzeri olaylar da olduğu gibi; sömürgeci yaklaşımları ile size işgücü sağlayacağız yalanı ile gelecektir bu talep önümüze.
Bölge halkı istememektedir, muhtarlarımız istememektedir, Hekimhan belediyemiz ruhsat izni vermemekte direnmektedir. Ülkesini seven, insanın, hemşerisinin geleceğini düşünen bizlere de Büyükşehir Meclisi olarak bu konuda onların yanlarında olmak ve bu konuda katliam girişimine karşı çıkmak, dur demek düşmektedir.”