Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kömürde “Kara Elmas” Tabiri Gerçek Oldu

Geçtiğimiz yıl tonu 1.250 TL’den satılan kömüre bu yıl son 6 ayda 25 defa zam yapılınca Kara Elmas’ın ton fiyatı 3.200 TL’yi gördü. Bir ton kömürün fiyatı asgari ücreti geçerken bu yıl kış hem esnaf hem de vatandaş için çetin geçecek. Kömürdeki afaki artışın nedenini ithalatçı firmalara bağlayan Malatya Mahrukatçılar Odası Başkanı Orhan Özbek, esnafın da satış yapamadığı için mağdur olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl tonu 1.250

Kentte doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, ücretsiz kömür dağıtımı ve döviz kurunun artması gibi nedenlerden dolayı odun ve kömür satışı yapan esnaf ve vatandaş zor günler yaşıyor. Zamlanan odun ve kömür fiyatları fiyatları cep yakarken özellikle dar gelirli ve asgari ücretle çalışanlar yüksek fiyatlar nedeniyle kara kara düşünüyor. Bir ton fiyatı 2 bin 700 TL ile 3 bin 200 TL arasında değişen kömüre vatandaş yaklaşamazken esnaf satış yapamamaktan yakınıyor.
Kömür fiyatlarındaki yükselişin nedenini ithalatçı firmalarla ilgili olduğunu belirten Malatya Mahrukatçılar Odası Başkanı Orhan Özbek, gelen yüzde yüze yakın zammın hem esnafı hem de dar gelirli aileleri etkilediğini söyledi. Son bir yılda kömür fiyatlarında büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Özbek, “İthalatçı 5 büyük firma var, bunların dediği oluyor. Fiyatların yükselmesinin esnafla bir alakası yoktur. Geçen yıl 130 dolara aldığımız kömür, bu yıl 327 dolar olmuş. Tamamen dolar bazlı geliyor. Vatandaş soruyor dolarla mı satıyorsunuz. Dolarla geliyor. Her hafta kömür fiyatının üzerine 10 dolar geliyor. Bu zammı yapan ithalatçı firmalar. Biz esnaf olarak zor durumda kalıyoruz. Vatandaş zor durumda kalıyor. Bir ton kömürün maliyeti yaklaşık 3 bin lira, kaç lira satacak hem vatandaş hem de esnaf açısından sıkıntı. İşler açılmadı, zaten vatandaşın gücü yetmiyor, 3 bin lira nasıl edecek. Satış yok piyasa zaten durgun, bunun sorgulanması lazım. Birden bu kadar zam nasıl yapıldı. Zam fazla olunca, alternatif kömürler alıyoruz. Daha ucuz kömür almaya çalışıyoruz. Kalorisi yüksek, kükürt oranı düşük kömürle, almaya çalışıyoruz, bu şekilde vatandaşa nefes aldırmaya çalışıyoruz. Bizler, kalorisi yüksek kömürü fazla bulamıyoruz. Dediğim gibi 5 ithalatçının elinde onlar ne söylerse o zamları uygulamak zorundayız. Kesinlikle bizimle alakalı değil. İthalatçı firmaya niye her hafta 10 dolar üstüne ekliyorsunuz diye sorduğumuzda, Çin, Rusya ile bağlantı yapmış Türkiye’ye kömür az geldiğinden dolayı bize pahalı geldiği için bizde böyle uyguluyoruz diyorlar. Bunların denetlenmesi lazım. Küçük esnafın fiyatları yükseltme gibi bir durumu söz konusu değil. Esnaf da zarar ediyor. Örneğin 2 bin 800 borca veriyor, şimdi 3 bin 200 cebinden ödüyor ” dedi.
Alternatif yerli kömürü çözüm olarak gördüklerini anlatan Özbek, “Yerli kömür ile ithal kömür arasında çok fark var. İthal kömür çok pahalı. Yerli kömür 1 bin 500 lira civarında, ithal kömür 3 bin 200 lira civarında. Malatya’da fazla yerli kömür yok. Malatya’da yüzde 99 ithal kömür kullanılıyor. Devamlı zam geliyor. Ondan vatandaş da alım yapmıyor. Bizde bekliyoruz. Zaten tüketici de alışmış ithal kömürden başka almıyor. Bu zamlardan tüketici de esnaf da mağdur. Satamayınca bekle bekle ne olacak?” diye konuştu.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER