Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kayısı 57 TL Oldu Ama…

Malatya’dan yılın 9 ayında yapılan kuru kayısı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 50 milyon dolar artarak 225 milyon 516 bin dolara ulaştı. İhracatta rakamlar sevindirirken, iç piyasada tüccarların nakit sıkıntısı baş göstermeye başladı

Malatya'dan yılın 9 ayında

Kimine vadeli çek yazıldı, kiminin Çek’i karşılıksız çıktı. Malatya’da yaz dönemi ile kapanan sezon sonunda Kayısı Tüccarları nakit sıkıntısı çekmeye başladı. Kayısının öngörülemeyen artışı ile çiftçi kayısısını 27 ila 35 TL arasında sattı. Bir kısım ihracatçı ise ön satış yaparak kayısının ihracat potansiyelini hesaplayamadı.
Büyük Şire Pazarında başlayan nakit sıkıntısı tüccarın alışveriş yapmasını engelliyor. Kayısı Tüccarlarının iddiasına göre, piyasadan erken alım yapan ihracatçılar ise ödeme noktasında geri dönüşlerini geciktiriyor. Esnafın büyük bir kısmı sattığı kayısının karşılığını çek halinde alırken, çekin vadesi geçmesine rağmen ödeme alamıyor. Elden senet alanlar ise senetlerini bozduramıyor.
ÇEK KIRMAK ZORUNDA KALIYOR
Kimi çeklerin karşılıksız çıkması, kimi çeklerin ise uzun vadeli olması nedeniyle bazı Tüccarlar nakit sıkıntısı çektiği için “Çek Kırma” olarak tabir edilen yasadışı sisteme itiliyor. Çeklerinin karşılığının neredeyse yarısı kadar ücreti aracılardan alabilen Tüccarlar, ya döviz kurunun ya da fırsatçıların kurbanı oluyor.
İÇ PİYASAYA GÜVEN GEREKİYOR
Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunun bulunduğu kentte, 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor. Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, eylül ayında 10 bin 939 ton kuru kayısı ihraç edilerek 42 milyon 259 bin dolar girdi sağlandı. Geçen yılın eylül ayında ise 9 bin 339 ton ihracata karşılık 30 milyon 745 bin dolar gelir elde edildi.
Yerel Tüccarlara göre, İhracatta bu rakamlara ulaşılması dış piyasanın Malatya pazarına güven duyduğunu gösterse de, iç piyasadaki güvensizlik ilerleyen dönemlerde ürün teminin durmasına ve ithalatçının güven sorunu yaşamasına neden olacak. Alacaklarının ödenmesi için yetkililerin ihracatçılara ile görüşmesini isteyen yerel tüccarlar, ürünü temini noktasında bel kemiği olan bir kitlenin olduğunu ve bunun korunması gerektiğini söylüyor.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER