Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İkinci El Piyasası Durdu!

İkinci el araçlarda pandemi dönemi ile birlikte başlayan zam furyası son raddeye ulaşınca ne alan oldu ne de satan. Normal olmayacak kadar artan araç fiyatları nedeniyle hem serbest piyasada hem de Açık Oto Pazarında satışlar durma noktasına geldi.

İkinci el araçlarda pandemi

Faiz oranlarının yüksek olması, döviz kurundaki değişkenlik birçok sektörde olduğu gibi ikinci el araç sektöründe de durgunluğa neden oldu. Araç fiyatlarında yaşanan büyük artışın satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Galericiler, faiz oranlarının düşürülmesi ve ÖTV indiriminin gerekliliğini savunuyor.
Fiyatlardaki sert yükselişi online satış platformlarının domine ettiğini ve serbest piyasada pandemi ile birlikte fiyatların yukarı doğru eğiliminin tetiklendiğini belirten Uzmanlar, yükselişin artık doyma noktasına geldiğini ve balonun patladığını söylüyor.
ARAÇ FİYATLAR PATLADI
Pandemi ile birlikte Otomotiv sektöründe yaşanan durgunluk araç fiyatlarında yükselişe neden oldu. Sıfır araçlarda yaşanan yükseliş ile tetiklenen İkinci El Araç piyasasında marka, model ve araç yaşı seğmenlerine göre yaklaşık yüzde 200 lük fiyat artışı gerçekleşti. Sıfır araçların galeri satış fiyatları ile hemen hemen aynı seviyeye gelen ikinci el piyasasında denetimsizlik de üzerine eklenince fiyatlar ani şekilde patladı.
Galerilerde araç alım satımı yasal düzenlemeler ve denetim altında gerçekleşirken, serbest piyasada aracıların al sat yapması ile fiyatlar astronomik boyutlara ulaştı. Online satış platformlarında yüksek ücretlerle satış ilanı verenler, araç piyasasını regüle etmeye çalışarak zam furyasının fitilini yaktı.
Birçok galeri sahibinin şikayetçi olduğu bu duruma çözüm getirilmesi isteniyor. Online satış platformlarında değer ölçerler ile araç değerinin üzerinde satışına izin verilmemesi, ilan verilirken araç ile ilgili sahibi olduğuna dair ispatlayıcı belgelerin talep edilmesi gibi önerilerini sıralayan Galericiler, aracıların ve online satış platformlarına caydırıcı uygulamaların getirilmesi gerektiğini söyledi.
FAİZ VE ÖTV İNDİRİMİ ŞART!
Araç alımlarında uygulanan KDV ve ÖTV’lerde indirimin acil şekilde yapılması gerektiğini belirten Galericiler, durma noktasına gelen piyasasının yaz aylarında canlanması gerektiğini söyledi. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve krediye yönelen vatandaşlar için de faiz oranlarının yüksekliğinin engel olduğunu aktaran Galericiler, kredilerde uygulanan faiz oranlarının düşürülerek vatandaş içi imkanların çoğaltılması gerektiğini kaydetti.
Kredili veya ön peşinat alınarak kalan kısmın direkt olarak galeri veya bu tarz birikim, katılım kuruluşlarına ödenmesi yönteminin risk doğuracağına işaret eden Galericiler, bütçeye uygun araç alımı yapılarak güvenilir galerilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER