Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ev Hayalleri Başka Bahara Kaldı

İnşaat sektöründeki zam sancısı konut fiyatlarına yansıdı. Malatya’da ev fiyatlarını duyanlar geri adım atıyor. Bölgesel olarak farklılık gösteren konut fiyatları 350 bin TL ile 1 milyon TL arası değişiyor. 24 Ocak depreminin ardından artışa geçen konut fiyatlarının yüzde 200 ’lere kadar zamlanmasına tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Zuhal Dişer,” Vatandaşın ev hayali artık başka bahara kaldı. Bu fiyatlara değil ev, kiraya bile girilemiyor” dedi.

İnşaat sektöründeki zam sancısı

Konut fiyatlarında 2020 yılında başlayan zam furyası 2021 yılında da devam ediyor. Yaz sezonun gelmesi ile birlikte kent genelinde yeni binalar yapılıyor ama artan fiyatlar yüzünden kimse ev alamıyor. İnşaat malzemelerinde başlayan zam furyasının hem konut fiyatlarında hem de kira ücretlerinde yüksek artışlara neden olduğunu belirten Tüketici Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Zuhal Dişer, vatandaşın ev hayalinin gerçekleşebilmesi için fiyatların bir an önce düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Sektörlerin iç hesaplaşmalarından vatandaşın büyük ölçüde etkilendiğini ve bu zam geleneğinin indirim hamlesi ile engellenmesi gerektiğini kaydeden Dişer,” Malatya’da 24 Ocak depreminin ardından hızlı bir şekilde yükselen konut fiyatları ve kira ücretleri depremin üzerinden 1.5 yıl geçmiş olmasına rağmen gerilemedi. Konut fiyatlarında yüzde 200 lere dayanan artışlar tüketicilerin belini bükmüş ve ağır faiz oranlarının altına sürüklenmiştir. Bu artışların indirimler ile engellenmesi gerekiyor. İnşaat sektöründe sibap görevi gören kurum ve kuruluşların bir an önce elini taşın altına koyması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
Konut ücretlerinde bölgesel bazda akıl almaz fiyatların istendiğini belirten Dişer,” Malatya’nın dört bir yanı kültürel ve maddi olarak sınıflandırılmış durumda. Gelişmişlik durumuna göre fiyatlar belirlenmektedir. Çevreyolunun altında bir daire fiyatı 350 bin TL’ye kadar çıkarken, Bostanbaşı civarında 800 bin TL, merkezi bölgelerde ise 1 milyon TL’ye kadar konut satışı yapılıyor. Sektör içerisinde öncü grupların ortaya koymuş olduğu hayali sınıf farklılıkları tüketicinin cebinden patayı hortumla çekiyor.” sözlerini kullandı.
Konut fiyatlarındaki yükseliş ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle tüketicinin 3 ev parasına 1 ev sahibi olmaya çalıştığını vurgulayan Dişer,” Kredi faiz oranlarında yaşanan yükselişe konut fiyatlarındaki zam furyası da eklenince vatandaş 3 konut parasına 1 konut almaya çalışıyor. Yüksek faiz oranlarına hapsedilen vatandaşlar 20 ila 30 yıl geleceğine borçlu bir şekilde bakıyor.” diye konuştu.
İNŞAAT SEKTÖRÜ İSE MALZEME FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ
Koronavirüs döneminde dünya genelinde üretimin düşmesine, artan ihracat ve kur farkı da eklenince inşaat malzemelerindeki fiyat artışları adeta dudak uçuklattı. Demirden, çimentoya nerdeyse tüm malzemelerde yüzde 100 zam eklenince inşaat maliyetlerine paralel konut fiyatlarının da yükseldiğini belirten İnşaat Sektörü temsilcileri, fiyatların yükselmesinden memnun olmadıklarını söylüyor.
Geçtiğimiz 2020 yılının mayıs ayında ton fiyatı ortalama 3 bin 100 TL olan demir fiyatı yüzde 142 artışla bu yılın mayıs ayında 7 bin 200 TL’ye dayandı. Yine geçtiğimiz yıl mayıs ayında 10,5 TL olan çimento fiyatı yüzde 82 artarak 20 TL’ye, 140 TL olan MDF fiyatı yüzde 93 artışla 270 TL’ye, 960 TL olan PVC hammaddesi yüzde 105 artışla 1.970 TL’ye, 55 TL olan elektrik kablosu yüzde 135 artışla 129 TL’ye, 18 TL olan alüminyum fiyatı da yüzde 122 artışla 40 TL’ye yükseldi.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER