Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Değirmen Mevsimi Başladı

Hasat dönemini geride bırakan Malatyalı çiftçiler, tarlalarından elde ettikleri buğdayları değirmenlere öğütmek üzere götürerek kış hazırlığına başladı.

Hasat dönemini geride bırakan

Malatya’da bu yıl verimin az olduğu hasat döneminin geride kalması ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçiler, kışlık hazırlık yapmak üzere elde ettikleri buğdayları şehirde bulunan değirmenlerde öğütüp, kışlık bulgur ve un elde ediyor.
Kışın yemek yapmak için kaynatılan bulgurlar ve un yapılmak için ayrılan buğdaylar değirmen için hazırlandı. Kent merkezinde hayat yazın olduğu gibi kışında besin noktasında normal ilerlerken, bu durum kırsal kesimler için aynı değil. Kışın yenilecek bulgurdan, ayran aşına konulacak çorbalık buğdaya kadar her ürün değirmende işleniyor. Kışlık bulgur çıkarmak için ayrılan buğdaylar ilk önce büyük don kazanlarında kaynatıldıktan sonra güneşte kurutuluyor. Değirmene götürülüp bulgur haline getirilmeden önce içindeki zararlı maddelerden ayrılarak seçiliyor. Türkiye genelinde bir üne sahip olan Malatya Bulguru kaynatıldıktan sonra bir araya gelen kadınlar tarafından değirmene hazır hale getiriliyor.
>>> Ebubekir Atilla- Özel Haber