Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakliyat Zam Şampiyonu

Bakliyat ürünlerine artan talep karşısında ise ürünlere önemli oranda zam geldi. Bulgur ve simit bulgurun kilosu 4 liradan 6 liraya yükseldi. Kuru fasulyenin kilosu ise 18 ile 26 lira arasında değişiyor.

Bakliyat ürünlerine artan talep

Malatya’da Pandemi dönemiyle birlikte pirinç, kırmızı mercimek, kuru fasulye ve çorbalık çeşitlerinde satış canlılığı yaşandı. Kuru bakliyat fiyatlarının geçen seneye oranla önemli oranda arttığına dikkat çeken işletme sahipleri, fiyatların yükselmesini toptancılara bağladı.
Pandemi döneminin Türkiye genelinde başladığı 16 Mart 2020 tarihinden bu yana gıda sektöründe akıl almaz şekilde yükseliş görüldü. Gıda sektöründe yaşanan ekonomik gerilimden Bakliyatlar da nasibini aldı.
Bakliyattaki yükselişin nedenini kimi işletmeci yazın kurak ve bereketsiz geçmesine bağlarken, kimi ise gıda toptancılarını suçladı. Zam topu her iki taraf arasında sürekli gelip gitse de vatandaşın alacağı fiyat değişmedi.
Kuru Fasulye, Simit Bulgur, Mercimek, Pirinç ve Nohut gibi vatandaşlar tarafından fazlaca tüketilen gıda ürünlerinde yüzde 60’lara kadar çıkan zamlar vatandaşın alım gücünü düşürdü.
Üreticinin tarladan çıkardığı kuru fasulye kilogramı 5 TL’ye toptancıya, 10 TL’ye markete, 25 TL ye kadar ise sofralara ulaşıyor. Türkiye’de 2020 yılında 70 bin hektar alanda ekim yapıldı.
Mercimek tarladan toptancıya 3 TL’ye, Toptancıdan Markete 6 TL’ye, kilogramı 15 TL’ye de sofralara ulaşıyor. Türkiye genelinde 2020 yılında yaklaşık 250 bin hektar alanda mercimek ekildi. Bunun yaklaşık 220 bin hektarına kırmızı, 34 bin hektarına yeşil mercimek ekimi yapıldı.
Yaklaşık 350 bin hektarlık alanda nohut ekiminin gerçekleştiği Türkiye’de 2020 yılında 470 bin ton Nohut üretimi gerçekleştirildi. Tarladan 2 TL’ye Toptancıya satılan nohut, 7 TL’ye marketlere satılıyor. 13 TL’ye kadar da sofralara ulaşıyor.
Yaklaşık 150 bin hektarlık alanda ekimi sağlanan pirinç (çeltik), tarladan toptancıya 3 ila 6 TL’ye kadar satılıyor. 5 ila 10 TL arası marketlere satılan Pirinç, 15 TL’den 30 TL’ye kadar tencereye giriyor.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER