Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ani Tavuk Ölümleri Sebepsiz Değil

Kent merkezinde kümes hayvancılığı yapanların son günlerde en büyük sorunu toplu hayvan ölümleri. Tek seferde tavuklarını kaybeden üreticiler, bir yandan nedenini sorgularken, bir yandan da kümesteki ölüm sayılarını kontrol altına almayı hedefliyor

Kent merkezinde kümes hayvancılığı

Son günlerde Malatya’nın kırsal bölgelerinde kümes hayvanlarının ölmesi vatandaşları korkuttu. Tek seferde bir belirtisi olmadan tavukların öldüğünü söyleyen vatandaşlar, önlemlerini kendince almaya çalıştı. Tavuk ölümleri ile ilgili üreticilere uyarıda bulunan Veteriner Hekim Hamza Biçer, profesyonel bir müdahale ile ölümlerin azaltılabileceği hatta, kümesin o hastalıktan kurtarılabileceğini aktardı. Kümes hayvancılığında hiçbir ölümün nedensiz olmadığını savunan Veteriner Biçer, sözlerine şu şekilde devam etti;” Birçok tavuk yetiştiricilerinin sıkla rastladığı ve bir türlü anlam veremediği bir durumdur. Ani Tavuk Ölümleri. Bildiğimiz üzere vahşi doğada yaşayan tavuklarımız gün boyunca kendilerine faydalı yiyecekleri bilir onlara yönelirler kendi sağlıklarını kendileri korumasını bilirler. Ne yazık ki evcil hayvanlarımızda bu durum olmuyor. Onlar sizin bakımınıza bağlılar eyer yeterince iyi bakamaz isek hayvanlarımızda ani ölümler gözükmektedir. Bakmak derken neden bahsediyorum! Çoğu yetiştirici hiç farkında olmadan hayvanlarını kaybediyor ve yetiştirici olduğunu varsayıyor iyi bir yetiştirici gayet dikkatlidir. Hayvanların hastalıklarını 3,4 gün önden tespit ederek tedaviye başlar. Ne yazık ki günümüzde bu durum gecikilmiş tedaviler yüzünden bir sürü hayvanın ölümü ile sonuçlanıyor. Bu sonuçlardan koruna bilmek için tecrübelerinizi kullanmalı tecrübe yok ise tecrübe edine bileceğiniz kişiler ve yazılar okumalısınız. Ani ölümlerin kaynakları her zaman geç tedavidir. Öğrenilen ve gözlemlenen sonuçlara göre hastalığı ilerlemiş olan hayvanlarda ilaç tedavisi başarı sağlayamıyor.
Çünkü ilaç tedavisi aslında korunmak içindir. Örneğin girip olduğunuz zaman aldığınız ilaçlarla gribinizi geçire biliyor musunuz. Hayır sadece hafiflete bilirsiniz o enfeksiyon 3 gün dolmadan vücuttan çıkmıyor. Aynı şekilde ilaçlar önden kullanılmalıdır. Sürü içerisinde tespit ettiğiniz hasta hayvanları ayırmalısınız. Belirtiler gördüğünüz vakit kontrol ve gözlem altına almalısınız anlayacağınız biraz uyanık olmalıyız. Kontrol altındaki hayvanın dışkısı kontrol edilerek hastalığını anlaya bilirsiniz. Çünkü sıklıkla dışkıyla belirtiler gün yüzüne çıkar sulu ve böle jel gibi dışkılar içerisinde yakında bakınca baloncuklar ve hareketlenmeler. Önlem almanız gerektiğine işarettir. Sağlıklı hayvanlar genel olarak Yeşil Beyaz Karışım Katı şekilde dışkı bırakırlar. Zaten bunun bilgisine gereksinim duyulmadan kendiniz mantığınızla anlaya bilirsiniz. Hayvanlar kendilerini gösterirler.
Unutmadan şunu da eklemek isterim. Hayvanlarımız bazen ani kalp krizi geçirerek ölmektedirler. Aynı zamanda solunum yetmezliği ve benzeri şeklinde ani ölümlerde görülmektedir. Peki, enfeksiyon ve benzeri durumlarda hayvanlarımızı nasıl koruruz. Biliyorum her yetiştirici gibi sizlerde doğal yollar aramaktasınız. Şahsen bende arıyorum öncelikle en mantıklı kendim kullandığım ve fayda aldığım taktiklerden birisi sirke elma sirkesi haftada 2,3 kez sularına katılarak uygulayınız. Bağışıklık sistemleri güçlenecektir. Aynı şekilde yoğurtta vere bilirsiniz. Ve son olarak iyi bir formül önere bilirim daha öncesinde çekimini yaptığım ve sizlerle birlikte uyguladığımız bu ilaç doğal antibiyotik ve etkili bir ilaç olduğunu belirte bilirim o ilacımızı öğrenmek için hemen aşağıdaki videoyu izleye bilirsiniz. Diğer açıdan kimyasal ilaç olarak Linco-Spectin Önermekteyim. Diğer ilaç tavsiyeleri için bir veteriner kliniğine uğramanızı önere bilirim. Unutmayın ki kümes temizliği ve dezenfekten ide bir o kadar önemlidir. “
>> Ebubekir Atilla –ÖZEL HABER